Ofte stilte spørsmål

 I denne seksjonen har vi samlet svar på de oftest stilte spørsmålene fra både nåværende og potensielle medlemmer. Finner du ikke det du leter etter, eller har du spesifikke spørsmål? Vennligst ikke nøl med å ta direkte kontakt med oss for personlig hjelp og veiledning.

Har du etablert ditt eget selskap, kan du være på gründerplass hos oss i to år, uavhengig av hvor langt du har kommet i prosessen.

Er du ansatt i en bedrift og ønsker en kontorplass i et spennende miljø, midt i sentrum? Da kan vi tilby næringslivsplass. For deg som er lei hjemmekontoret eller kanskje pendler innimellom, så er det en fin avveksling å jobbe fra Gründeriet.

Om du ikke har behov for en kontorplass, men ønsker å være en del av vårt miljø, så kan vi tilby et gründermedlemskap. Som gründermedlem kan du være med på våre fellesmøter, gründergrupper, delta på våre arrangementer, workshops, få rådgivning og utvide ditt nettverk.

Våre gründere får substituerte plasser fra Sandefjord kommune i to år, etter det kan du fortsatt være en del av vårt miljø, om det er ledig plass. Da tilbyr vi en gründer alumni plass og du betaler det samme som etablert næringsliv, men du får fortsatt være med på våre støtteprogrammer og arrangementer for gründere, om du ønsker det.

Det er en måned oppsigelsestid for etablert næringsliv og to måneders oppsigelsestid for gründere.

Om du ønsker en gründerplass, så fyller du inn dette søknadsskjema HER!

Etter søknadsskjema er sendt inn, så sender du skatteattesten til ditt firma (eller fra deg personlig om du ikke har omsetning i ditt selskap enda) på e-post til lars@grunderiet.no. Skatteattesten lastes ned fra Altinn via denne linken HER!

Etter søknaden og skatteattesten er sendt inn, blir du invitert til et intervju på Gründeriet hvor Benedicte (daglig leder på Gründeriet) og Lars (forretningsutvikler på Gründeriet) møter deg til en prat om din forretningside og ambisjoner.

Etter intervjuet vil du enten få tildelt plass på Gründeriet eller få tilbakemeldinger på anbefalte endringer som bør gjøres, før vi eventuelt tilbyr deg gründerplass.

Om du ønsker en etablert næringslivsplass, så holder det at du sender en forespørsel til post@grunderiet.no, for å sjekke om vi har ledige kontorplasser.

Alle våre medlemmer får tilgang til en lukket gruppe på Facebook. Her kan du stille spørsmål og få svar fra dine gründerkolleger. Relevant informasjon og nyttige erfaringer deles hyppig i denne gruppen. Dette har stor verdi for våre gründere. Lurer du på hvilken regnskapsfører du bør bruke eller hvilket verktøy som kan hjelpe deg å løse ulike utfordringer, så får du svar på alle slike spørsmål i vår interne gruppe.

Vi har også en nyttig ressursbank tilknyttet vår interne plattform der våre gründere får tilgang til verdifulle kontrakter og maler som trengs i enhver virksomhet. Her har vi blant annet samarbeidskontrakter, skreddersydde kundeoppdragskontrakter, detaljerte tilbudsmaler og en omfattende sjekkliste for due diligence-prosesser. 

Ja. Vi holder åpent mandag til fredag fra kl 8-16.

Drop in plass kan kun benyttes i våre betjente åpningstider.

Ønsker du å leie et møterom når du er på drop in plass, så koster det 185 kr per time.

Booking av møterom gjennomføres via linken HER!

Når bookingen er gjennomført må vi godkjenne bookingen. Du vil dermed få tilsendt en bekreftelse på at møterommet er booket. Møterommet betales direkte via booking-linken.

Ønsker du servering av mat og drikke, så sender du en epost til lars@grunderiet.no 24 timer før møtestart.  Menyen finner du i denne linken HER!

Er du medlem av Gründeriet, er leie av møterom inkludert i medlemskapet. Er du ikke medlem, er prisen 185,-/timen. Vi gir 30% rabatt til medlemmer av Sandefjord næringsforening.

Gründeriet er en pådriver for gründerskap og et samfunn med eget kontorfellesskap, for gründere i Sandefjord.

Gründeriet bidrar til å øke overlevelsesraten på bedriftene som tilknytter seg gründerhuset, ved å tilby ulike støtteprogrammer, forretningsutvikling, bransje-rådgivning og mentorer. Dette gjør bedriftene som er medlem hos oss mer solide og kommersielle. I tillegg er vi en viktig brobygger mellom gründeren og virkemiddelapparatet samt det etablerte næringslivet og utdanningsinstitusjoner.

Gründerne som lykkes har ofte en egen evne til å sette seg inn i kundens situasjon. Entreprenører er ofte lidenskapelige når det gjelder det de driver med, de er målbevisste og har høy gjennomføringsevne.

Suksessfulle gründere er oftest de som starter opp innenfor et fagfelt de har mye kompetanse i og er gode på å sette sammen et team, som utfyller hverandre på kunnskap.

Det som kjennetegner de som gjør det best, er de som jobber med å utvikle skalérbare forretningsmodeller. Et eksempel på det er frisørkjeden «Cutters».

Det er ikke en fellesnevner på de gründerne som ikke lykkes, men vi kan se et mønster som gjentatte ganger er hovedårsaken: 

Det kan være at gründeren(e) enten ikke forstår kundens behov godt nok, at de har ikke vært synlig nok for målgruppen sin og/eller at de bruker for mye tid på å utvikle produktet og tjenesten sin og glemmer fokuset på salg.

Det kan også være at gründeren undervurderer behovet for nok kapital i startfasen og ikke vurderer godt nok privatøkonomien før oppstart. Flere ganger har vi også sett at gründeren verner om ideen sin under oppstart og derfor ikke søker samarbeid med andre. Noen gründere lager ikke en god nok plan før iverksettelse av etableringen og mye tas på sparket. Det kan føre til kostbare konsekvenser.

Den absolutt største utfordringen med at potensielt gode vekstselskaper mislykkes, er tilgangen til investor-kapital. Det er for liten risikovilje for å investere i norske oppstartsselskaper generelt. Her har vi en jobb å gjøre. Vi merker at økosystemet rundt entreprenørskap i Norge, er i en modningsprosess og at stadig flere investorer er nysgjerrige på disse selskapene. Men vi skulle ønske at kapitalen kunne flyte i retningen der den trengs aller mest.

Noen gründere har urealistiske forventninger om forretningsideen og veldig mange er tidsoptimistiske. Det tar tid å etablere seg og det tar tid å tjene penger.

Mange går også i fellen på at de skal gjøre alt selv. De kutter regnskapsfører og bruker dermed tid på å gjøre andre ting enn å tjene penger. Mange tørr heller ikke å rådføre seg med andre, fordi de er redd det vil røpe ideen og mister da nødvendige tilbakemeldinger på ideen. Når du skal hente kapital til din vekstbedrift, bør du ikke undervurdere kapitalbehovet. Det tar tid å hente investor-kapital, så tenk langsiktig på beløpet som skal hentes inn. Ikke vær redd for å bli vannet ut på eiersiden, investorer kan gi deg både nødvendig styrekompetanse og nettverk.

Da sender du en e-post til post@grunderiet.no med forespørsel om ledig tid i studio.

Det koster 500 kr per episode du ønsker å spille inn (rommet er tilgjengelig i opptil to timer). Ønsker du hjelp til redigering av podcaster, lage jingles eller laste opp episodene til apple sin egen podcast app, da kan en av våre gründere på huset hjelpe deg, om du ønsker det. Prislisten for ekstra tjenester finner du HER!

Gründerhusene i Vestfold har sammen etablert Vestfold investornettverk, som kobler gründere med investorer. Vestfold investornettverk samler lokale bedrifter med vekstambisjoner og investorer med kapital.

Om du ønsker investorkapital til ditt selskap, så registrer deg via denne linken HER! Du vil bli kontaktet av nettverket om de finner en god investormatch til deg. Om vi ikke har en god match i vår database blir du invitert til våre «gründer-investor arrangementer» hvor du kan pitche din forretningsidé, og møte lokale investorer.

Ta gjerne direkte kontakt med våre prosjektledere Kjetil Idås og Kristoffer Idås. Kontaktinformasjon finner du HER!

Klart du kan! Send en forespørsel til post@grunderiet.no, så finner vi en tid som passer begge parter.

På Gründeriet må alle gründere jobbe med å utvikle sin egen idé. Mange tenker ideen er det viktigste, men det å få et godt team rundt seg og ha gjennomføringsevne, er det viktigste for å lykkes. Så vi kan dessverre ikke hjelpe deg, om du kun har en god idé og ikke vil jobbe videre med ideen selv.

Det beste med å være på Gründeriet er at du er i et fellesskap med 100 andre gründere, som kan hjelpe deg med spørsmål du måtte ha. Vi har også rådgivere som kan hjelpe deg, et  inkubatorprogram, vekstprogram og faglig påfyll gjennom arrangementer og webinarer. Så kunnskap skal vi sørge for å gi deg på din gründereise, så du føler deg mer trygg med å starte opp din bedrift.

Hos oss får våre medlemmer jevnlig, gratis rådgivning og oppfølging av våre forretningsutviklere.

I tillegg tilbyr vi rådgivning fra ulike bransje-eksperter siste onsdagen i hver måned. Da er følgende partnere tilgjenglig på Gründeriet for å gi deg som gründer veiledning: 

🔹 Innovasjon Norge – Bistår gründere og vekstselskaper med kompetanse, kapital og nettverk.

🔹 Vestfold Investornettverk – Hjelp til å hente investorkapital.
 
🔹 Azets – Økonomisk rådgivning.
 
🔹 Tenden Advokatfirma – Juridisk rådgivning.
 
🔹 NAV – Veiledning rundt dagpenger under etablering.
 
🔹 Start i Vestfold – Etablererveiledning og arrangementer.
 
🔹 Kobben – Tech-inkubatoren som bidrar med forretningsutvikling til selskaper med en god techidé.
 
🔹 Adminkit– Verktøykassa som hjelper deg å jobbe smartere. Bidrar også med GDPR-håndtering i din bedrift.
 
🔹 Northwall As – IT-sikkerhets rådgivning. Informerer, sikrer, og beskytter din bedrift.
 
🔹 Rastlaus Media – AI markedsførings rådgivning.

Dersom du allerede mottar dagpenger, kan du søke om å beholde disse under etablering av egen virksomhet i inntil 12 måneder. Mer informasjon via denne lenken HER!

Gründeriet er et samarbeidsprosjekt mellom Sandefjord Næringsforening og Sandefjord kommune. Prosjektet støttes av mange, lokale bedrifter. 

Målet til Gründeriet er å skape NYE arbeidsplasser i Sandefjord.

Gründeriet er etablert for å tilby verktøyene bedriftsetablerere i Sandefjord trenger for å øke sannsynligheten for å lykkes med sine bedrifter.

Ved å satse på gründerskap ønsker vi å motivere flere til å tørre å starte sine egne bedrifter og gi dem støtteprogrammer, nettverk og et inspirerende gründermiljø.

Med motivet om flere gode arbeidsplasser i Sandefjord, vil vi bidra til å styrke våre gründerbedrifter, så vi kan hjelpe gründerne med å vokse og skape spennende vekstbedrifter.

Sandefjord kommune har som mål å bli den mest offensive tilretteleggeren for næringslivet i Norge. Derfor er satsningen på gründerskap viktig for både kommunen og næringsforeningen.

Det fins mange gode hjelpere rundt om i de ulike kommunene. Ta kontakt med din kommunale etablererveileder tjeneste, å start med en veileder samtale. De har god oversikt over tilbudene som finnes til gründere i din region.

Den beste anbefalingen vi kan gi, er å deretter tilknytte seg et gründerhus, som Gründeriet.

Den største magien som gründer, skjer i samspill med andre gründere. Det å ha noen å sparre med til enhver tid, få utvidet forretningsnettverket ditt, få hjelp til å utvikle din forretningsmodell, få faglig påfyll, mentorer og tilgang til rådgivere innenfor ulike bransjer, øker sannsynligheten for at du vil lykkes med din bedrift.

På Gründeriet har vi hjulpet 182 bedrifter de siste 8 årene. 86% av dem vokser fortsatt. Det er ganske unikt! Det beviser ganske godt, at innholdspakka som gründerhusene tilbyr, vil med stor margin bidra til å øke sjansen for at du vil lykkes.

For å komme i gang med din egen oppstartsbedrift, bør du gjøre følgende:

  1. Gjør grundig research

Hva skiller din løsning eller ditt produkt fra det som allerede finnes på markedet? Er kundene villig til å betale for den eventuelle forbedringen eller forskjellen?

  1. Lag en solid forretningsplan

Hvorfor vil du etablere denne bedriften? Hva er hovedformålet og hvem er målgruppen?

  1. Skaff kapital

Det koster å etablere eget firma. Hvordan skal du skaffe nok kapital til å utvikle bedriften og skape vekst?

  1. Bygg nettverk

Sett deg mål og gjør prioriteringer på hvilke møteplasser du bør være på. Møt mennesker som kan åpne dører. Vær nysgjerrig, proaktiv og åpen.

  1. Ha et godt team rundt deg

Flere hoder tenker bedre enn ett. Blir du en del av et gründerhus, vil du få nye perspektiver og ideer til din bedrift. Gründerhusene representerer et stort mangfold av gründere i ulike faser og fra ulike bransjer.

  1. Bry deg om det du gjør.

Sørg for at du skaper en vare eller en tjeneste som du har både kompetanse og en lidenskap for. Du får en høyere gjennomføringsevne og er villig til å strekke deg lenger enn «folk flest» når du har en indre drivkraft for forretningsmodellen du skal utvikle.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi gir deg gratis faglig påfyll. Vil du få tilsendt informasjon om våre arrangementer og webinarer, registrer deg her.