Flat Preloader Icon
Hva er en gründer?

Du tenker kanskje at du må finne på noe helt nytt for å være gründer.  Det er ikke bare Petter Smart som faller i denne kategorien.  Alle som driver sin egen bedrift og som «finner og utnytter muligheter til å skape varer og tjenester» er i kategorien gründer, hos oss.

Hva er forskjellen på gründerplass, næringslivsplass og gründermedlem?

Har du etablert ditt eget selskap, kan du være på gründerplass hos oss i to år, uavhengig av hvor langt du har kommet i prosessen.

Er du ansatt i en bedrift og ønsker en kontorplass i et spennende miljø, midt i sentrum? Da kan vi tilby næringslivsplass. For deg som er lei hjemmekontoret eller kanskje pendler innimellom, så er det en fin avveksling å jobbe fra Gründeriet.

Om du ikke har behov for en kontorplass, men ønsker å være en del av vårt miljø, så kan vi tilby et gründermedlemskap. Som gründermedlem kan du være med på våre fellesmøter, gründergrupper, delta på våre arrangementer, workshops, få rådgivning og utvide ditt nettverk.

Kan jeg fortsatt være en del av Gründeriet etter to år?

Våre gründere får substituerte plasser fra Sandefjord kommune i to år, etter det kan du fortsatt være en del av vårt miljø, om det er ledig plass. Da tilbyr vi en gründer alumni plass og du betaler det samme som etablert næringsliv, men du får fortsatt være med på våre fellesmøter og gründergrupper, om du ønsker det.

Hvor lang er oppsigelsestiden?

Det er en måned oppsigelsestid for etablert næringsliv og to måneders oppsigelsestid for gründere.

Hvordan får jeg plass på Gründeriet?

Om du ønsker en gründerplass, så fyller du inn dette søknadskjema. Etter søknadsskjema er sendt inn, så sender du skatteattesten til ditt firma på e-post til benedicte@grunderiet.no.

Om du ønsker en etablert næringslivsplass, så holder det at du sender en forespørsel via dette kontaktskjema, for å sjekke om vi har ledige kontorplasser.

Ønsker du å bli gründermedlem, så kan du fylle ut kontrakten her med engang og starte når du ønsker. Når kontrakten er fylt ut, tar vi kontakt med deg i løpet av kort tid og inviterer deg inn på en kaffe, så vi kan bli bedre kjent.

Om du ikke har hatt omsetning i ditt selskap enda, trenger vi din personlige skatteattest. Disse attestene bestiller du via denne linken fra altinn.

Etter søknaden og skatteattesten er sendt inn, blir du invitert til et intervju på Gründeriet hvor Benedicte (daglig leder Gründeriet) og Anne Grethe (næringslivskoordinator i Sandefjord kommune) møter deg til en prat om din forretningside og ambisjoner.

Etter intervjuet vil du enten få tildelt plass på Gründeriet eller få tilbakemeldinger på anbefalte endringer som bør gjøres, før vi eventuelt tilbyr deg gründerplass.

Har dere en intern plattform som medlemmene kan kommunisere på?

Alle våre medlemmer får tilgang til en lukket gruppe på Facebook. Her kan du stille spørsmål og få svar fra dine gründerkolleger. Relevant informasjon og nyttige erfaringer deles hyppig i denne gruppen. Dette har stor verdi for våre gründere. Lurer du på hvilken regnskapsfører du bør bruke eller hvilket verktøy som kan hjelpe deg å løse ulike utfordringer, så får du svar på alle slike spørsmål i vår interne gruppe.

Kan alle benytte seg av en drop in plass?

Ja. Vi holder åpent mandag til fredag fra kl 8-16.

Drop in plass kan kun benyttes i våre betjente åpningstider.

Ønsker du å leie et møterom når du er på drop in plass, så koster det 185 kr per time.

Hvordan booker jeg et møterom på Gründeriet?

Last ned appen til «wogow»

Opprett en profil. Dermed logger du inn og får oversikt over våre tilgjengelige møterom.

Møterommene booket og betales i appen.

Ønsker du servering av mat og drikke, så sender du en epost til benedicte@grunderiet.no  Menyen finner du i denne linken.

Er du medlem av Gründeriet, er leie av møterom gratis. Er du ikke medlem, er prisen 185,-/timen. Vi gir 30% rabatt til medlemmer av Sandefjord næringsforening.

Hva gjør Gründeriet?

Gründeriet er en pådriver for gründerskap og et samfunn med eget kontorfellesskap, for gründere i Sandefjord.
Gründeriet bidrar til å øke overlevelsesraten på bedriftene som tilknytter seg gründerhuset, ved å skape innhold (inkubatorprogram) og støtte gjennom forretningsutvikling og mentorprogrammer, som gjør bedriftene mer solide og kommersielle. I tillegg har vi blitt en viktig brobygger mellom gründeren og virkemiddelapparatet samt det etablerte næringslivet.

Hva kjennetegner gründere som lykkes?

Gründerne som lykkes har ofte en egen evne til å sette seg inn i kundens situasjon. Entreprenører er ofte lidenskapelige når det gjelder det de driver med, de er målbevisste og har høy gjennomføringsevne.

Suksessfulle gründere er oftest de som starter opp innenfor et fagfelt de har mye kompetanse i og er gode på å sette sammen et team, som utfyller hverandre på kunnskap.

Det som kjennetegner de som gjør det best, er de som jobber med å utvikle skalèrbare forretningsmodeller. Et eksempel på det er frisørkjeden «Cutters».

Hva kjennetegner de som mislykkes?

Det er ikke en fellesnevner på de gründerne som ikke lykkes, men vi kan se et mønster som gjentatte ganger er hovedårsaken: 

Det kan være at gründeren(e) enten ikke forstår kundens behov godt nok, at de har ikke vært synlig nok for målgruppen sin og/eller at de bruker for mye tid på å utvikle produktet og tjenesten sin og glemmer fokuset på salg.

Det kan også være at gründeren undervurderer behovet for nok kapital i startfasen og ikke vurderer godt nok privatøkonomien før oppstart. Flere ganger har vi også sett at gründeren verner om ideen sin under oppstart og derfor ikke søker samarbeid med andre. Noen gründere lager ikke en god nok plan før iverksettelse av etableringen og mye tas på sparket. Det kan føre til kostbare konsekvenser.

Den absolutt største utfordringen med at potensielt gode vekstselskaper mislykkes, er tilgangen til investor-kapital. Det er for liten risikovilje for å investere i norske oppstartsselskaper generelt. Her har vi en jobb å gjøre. Vi merker at økosystemet rundt entreprenørskap i Norge, er i en modningsprosess og at stadig flere investorer er nysgjerrige på disse selskapene. Men vi skulle ønske at kapitalen kunne flyte i retningen der den trengs aller mest.

Hvilke "fallgruver" bør man være obs på?

Noen gründere har urealistiske forventninger om forretningsideen og veldig mange er tidsoptimistiske. Det tar tid å etablere seg og det tar tid å tjene penger.

Mange går også i fellen på at de skal gjøre alt selv. De kutter regnskapsfører og bruker dermed tid på å gjøre andre ting enn å tjene penger. Mange tørr heller ikke å rådføre seg med andre, fordi de er redd det vil røpe ideen og mister da nødvendige tilbakemeldinger på ideen. Når du skal hente kapital til din vekstbedrift, bør du ikke undervurdere kapitalbehovet. Det tar tid å hente investor-kapital, så tenk langsiktig på beløpet som skal hentes inn. Ikke vær redd for å bli vannet ut på eiersiden, investorer kan gi deg både nødvendig styrekompetanse og nettverk.

Empty (for å skjule den første åpne)
Hvordan booker jeg studio på Gründeriet?

Da sender du en e-post til benedicte@grunderiet.no med forespørsel om ledig tid i studio.

Det koster 500 kr per episode du ønsker å spille inn (rommet er tilgjengelig i opptil to timer). Ønsker du hjelp til redigering av podcaster, lage jingles eller laste opp episodene til apple sin egen podcast app, da kan en av våre gründere på huset hjelpe deg, om du ønsker det. Her er prislisten for ekstra tjenester. 

Hvordan kan jeg få hjelp til å hente inn investorkapital?

Gründerhusene i Vestfold har sammen etablert Vestfold investornettverk, som kobler gründere med investorer. Vestfold investornettverk samler lokale bedrifter med vekstambisjoner og investorer med kapital.

Om du ønsker investorkapital til ditt selskap, så registrer deg via denne linken. Du vil bli kontaktet av nettverket om de finner en god investormatch til deg, om vi ikke har en god match i vår database blir du invitert til våre «gründer-investor arrangementer» hvor du kan pitche din forretningsidè, å møte lokale investorer.

Kan jeg få en visning av Gründeriet og ta en uformell kaffe med Benedicte?

Klart du kan. Send en forespørsel her. Så finner vi en tid som passer oss begge.

Jeg har en idè, men vil ikke jobbe med å utvikle min idè selv. Hvem kan gjøre det for meg?

På Gründeriet må alle gründere jobbe med å utvikle sin egen idè. Mange tenker ideèn er det viktigste, men det å få et godt team rundt seg og ha gjennomføringsevne, er det viktigste for å lykkes. Så vi kan dessverre ikke hjelpe deg, om du kun har en god idè og ikke vil jobbe videre med ideen selv.

Jeg har aldri vært gründer før og har ingen erfaring om å starte bedrifter. Hvordan kan jeg få hjelp til det?

Det beste med å være på Gründeriet er at du er i et fellesskap med 50 andre gründere, som kan hjelpe deg med spørsmål du måtte ha. Vi har også rådgivere som kan hjelpe deg, et digitalt inkubatorprogram og faglig påfyll gjennom arrangementer og webinarer. Så kunnskap skal vi sørge for å gi deg på din gründereise, så du føler deg mer trygg med å starte opp din bedrift.

Hva kan jeg få av gratis rådgivning på Gründeriet?

Hos oss får du økonomisk, juridisk og teknisk rådgivning fra våre partnere. Du kan også få bistand av Innovasjon Norge og Forskningsrådet på Gründeriet. De er hos oss siste onsdagen i hver måned, for å assistere våre gründere. I tillegg får alle som har fastplass individuell oppfølging hvert kvartal av Benedicte.

Jeg er permittert fra jobben og vurderer å starte for meg selv. Hva kan jeg få av økonomisk støtte fra NAV?

Dersom du allerede mottar dagpenger, kan du søke om å beholde disse under etablering av egen virksomhet i inntil 12 måneder. Mer informasjon via denne linken.

Hvem eier Gründeriet?

Gründeriet er et samarbeidsprosjekt mellom Sandefjord Næringsforening og Sandefjord kommune. Prosjektet støttes av mange, lokale bedrifter. 

 

Hva er målet til Gründeriet?

Gründeriet er etablert for å tilby et verktøy for bedriftsetablerere i Sandefjord. Ved å satse på gründerskap ønsker vi å motivere flere til å tørre å starte sine egne bedrifter og gi dem kunnskap, nettverk og et inspirerende gründermiljø. Med motivet om flere gode arbeidsplasser i Sandefjord, vil vi bidra til å styrke våre gründerbedrifter, så vi kan hjelpe gründerne med å vokse og skape spennende vekstbedrifter.

Sandefjord kommune har som mål å bli den mest offensive tilretteleggeren for næringslivet i Norge. Derfor er satsningen på gründerskap viktig for både kommunen og næringsforeningen.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg har en god idé og ikke vet hva jeg skal gjøre videre?

Det fins mange gode hjelpere rundt om i de ulike kommunene. Ta kontakt med din kommunale etablererveileder tjeneste, å start med en veileder samtale. De har god oversikt over tilbudene som finnes til gründere i din region.
Den beste anbefalingen jeg kan gi, er å deretter tilknytte deg til et gründerhus.

Den største magien som gründer, skjer i samspill med andre gründere. Det å ha noen å sparre med til enhver tid, få utvidet forretningsnettverket ditt, få hjelp til å utvikle din forretningsmodell, få faglig påfyll, mentorer og tilgang til rådgivere innenfor ulike bransjer, øker sannsynligheten for at du vil lykkes med din bedrift. På Gründeriet i Sandefjord har vi hjulpet 121 bedrifter de siste 5 årene. 86% av dem vokser fortsatt. Det er ganske unikt! Det beviser ganske godt, at innholdspakka som gründerhusene tilbyr, vil med stor margin bidra til å øke sjansen for at du vil lykkes.

Har dere flere tips og råd til de som har et stort ønske om å bli gründer?

For å komme i gang med din egen oppstartsbedrift, bør du gjøre følgende:

1.Gjør grundig research
Hva skiller din løsning eller ditt produkt fra det som allerede finnes på markedet? Er kundene villig til å betale for den eventuelle forbedringen eller forskjellen?

2.Lag en solid forretningsplan
Hvorfor vil du etablere denne bedriften? Hva er hovedformålet og hvem er målgruppen?

3.Skaff kapital
Det koster å etablere eget firma. Hvordan skal du skaffe nok kapital til å utvikle bedriften og skape vekst?

4.Bygg nettverk
Sett deg mål og gjør prioriteringer på hvilke møteplasser du bør være på. Møt mennesker som kan åpne dører. Vær nysgjerrig, proaktiv og åpen.

5.Ha et godt team rundt deg
Flere hoder tenker bedre enn ett. Blir du en del av et gründerhus, vil du få nye perspektiver og ideer til din bedrift. Gründerhusene representerer et stort mangfold av gründere i ulike faser og fra ulike bransjer.

6. Bry deg om det du gjør.
Sørg for at du skaper en vare eller en tjeneste som du har både kompetanse og en lidenskap for. Du får en høyere gjennomføringsevne og er villig til å strekke deg lenger enn «folk flest» når du har en indre drivkraft for forretningsmodellen du skal utvikle.