Carl C Fon

«Carl Christian kjennetegnes som entreprenør, samfunnsbygger og filantrop – Med grunnleggelsen av flere suksessfulle entreprenørselskaper, som Carl C.Fon og Fon Anlegg, har han ikke bare bidratt til utbyggingen og utviklingen av Sandefjord, men også vist sitt engasjement gjennom generøs sponsorvirksomhet for lokale idrettslag og viktige styreverv i bransjeorganer».

Carl Christian Fon, ble født den 8. august i 1963 på en idyllisk familiegård på Østerøya.
Som det første og eldste barnebarnet på gården var han omgitt av kjærlighet og læring fra en utålmodig og klok morfar som ville se ham bli en selvstendig gårdsgutt så tidlig som mulig. Carl Christian ble satt på traktoren allerede som femåring og arbeidet, ble hans lekeplass og kilde til uvurderlig erfaring og arbeidsmoral.

Nysgjerrig og med stort pågangsmot prøvde han ut flere yrker som ung, men næringsliv og landbruk ble hans store lidenskap. Han valgte derfor den «blå linja» på gymnaset. Deretter tok han landbruksskolen for å lære mer om drift av gårder og for å utvide familiebedriften. Men Carl Christian hadde ambisjoner utover familiens gård og ønsket å starte sin egen bedrift.
Han startet med store utgifter og en god dose tålmodighet for å kunne følge sin drøm. Men med god støtte fra sin kone Ingunn, klarte han å bygge opp flere vellykkede selskaper, ved siden av gårdsdriften.

Veien til gründersuksess gjennom maskiner og skalering
Allerede som 20-åring begynte Carl Christian å selge «halm» til Vestlandet og jobbet på oppdrag for ulike lokale entreprenørselskaper. Men det var da han jobbet som grøftemann og kjørte anleggsmaskiner for Frode Abrahamsen at livet hans tok en ny retning. Denne erfaringen åpnet øynene hans for maskinentreprenørvirksomhet.

Like før han fylte 25 år, midt i en økonomisk nedgangstid i Norge, grunnla han Carl C. Fon.
Carl Christian klarte å skalere virksomheten takket være mange dyktige mennesker som var tilgjengelige på arbeidsmarkedet på grunn av den økonomiske nedgangen. Siden den gang har han vist at han er en dyktig forretningsmann og en ekte entreprenør, og har fortsatt å bygge flere vellykkede virksomheter.
I 1998 startet han Net Grinda, med hovedfokus på gjenvinning av forurensede masser fra gravejobber. Deretter grunnla han Carl C. Fon Container, Carl C. Fon Maskintransport og Eura Grønt, som alle tilbød tjenester som markedet etterspurte.

Med 180 dedikerte ansatte, 120 tunge maskiner og en årlig omsetning på 375 millioner kroner solgte han sin største suksess, Carl C. Fon, til NCC i 2011.
Etter karanteneperioden som fulgte salget, etablerte han Fon anlegg sammen med tre partnere. Bedriften ble raskt en suksess med en omsetning på 170 millioner og 47 ansatte i 2022.

Lokalt engasjert entreprenør med et bredt samfunnsbidrag
Gjennom å drifte disse selskapene har Carl Christian alltid hatt fokus på å handle lokalt og å ha moderne og bra utstyr. Han har hatt fokus på å gi unge lærlinger en mulighet samtidig som han har bygget sterke lokale nettverk gjennom medlemskap i foreninger og deltakelse ved sosiale arrangementer.
Carl Christian har også vært en generøs sponsor til de fleste lokale idrettsforeninger i byen vår og vært en viktig bidragsyter i utbyggingen av blant annet Sandefjord videregående skole, Sandefjord Fotballs egen stadion, Carl C Fon Arena på Store Bergan og Sandefjord golfbane.

I tillegg har Carl Christian lenge engasjert seg i Sandefjord Vekst, og var blant annet med på å etablere Sandefjord Bredbånd. Han har vært aktiv i styret i Sandefjord Håndverks- & Industriforening og vært involvert i både opplæringskontoret for anleggsfag og i hovedstyret til Maskinentreprenørenes Forbund.
Carl Christian er over middels nysgjerrig, interessert i mennesker og samfunn. Mye av hans suksess har nok sin forklaring med bakgrunn i disse egenskapene og gitt ham et godt nettverk og dermed mange oppdrag.

Entreprenørens arv og evige lidenskap for Sandefjord
Sandefjords suksessrike gründer har sammen med sin livsledsager og kone Ingunn, fått barna Marthe Camilla og Helene, samt to herlige barnebarn.I år fyller han 60 år, men viser ingen tegn til å bremse ned. Han har fortsatt en imponerende fart og vekst i det lokale næringslivet , nå også som investor innen eiendomsutvikling og bryggeridrift gjennom Fjordfolk og nå sist oppkjøpet av Færder bryggeri.

Carl Christians arbeid har hatt stor betydning for vår by og samfunnet rundt oss. Hans innsats vil bli husket og verdsatt i mange år fremover.
Han har vist oss hva som er mulig med hardt arbeid, tålmodighet og et hjerte fylt av lidenskapen til å skape positive endringer i vårt samfunn.

Han er en verdig vinner av en stjerne i Gründer Walk of Fame!

 

Skrevet av Benedicte Eian Iversen