Øystein Seim

«Øystein Seim er en stolt Sandefjordspatriot som har grunnlagt flere entreprenørselskaper som Seim Maskin, Seim Asfalt og Seim Gjerde. Han bærer et stort hjerte for sine medmennesker og har aktivt engasjert seg i å skape arbeidslyst for mange. Han har også vært en viktig pådriver i opprettelsen av Mulighetshuset, i samarbeid med NAV Sandefjord og Sandefjord kommune».

En vinterdag i 1974, nærmere bestemt 11. januar, kom Øystein Seim til verden som yngstemann i en søskenflokk på tre. Han vokste opp på en bondegård på Store Bergan i Sandefjord, og tidlig i livet lærte han seg verdien av å jobbe. Pappa Kåre var en fremoverlent kremmer og bonde, mamma Astrid var raus og med et hjerte av gull. Både rausheten og kremmerskapet fra barndomshjemmet har Øystein tatt med seg inn i sin gründerreise.

Fra klovnen i klasserommet til entreprenørkongen
I klasserommet var han klovnen, gledessprederen og urokråka på bakerste benk. Skolebøker og lekselesing var ikke blant hans favorittaktiviteter, men han hadde en urokkelig arbeidslyst og et sprudlende humør. Allerede som 10-åring startet han med kjøp og salg og hadde så vidt fylt 16 da han etablerte sitt eget enkeltmannsforetak. Skolen måtte vike siste uken før jul, da solgte han juletrær. To år senere hadde han hele åtte utsalgssteder!

Så var det seg slik at en av juletrekundene ønsket å oppgradere gårdsplassen sin. Helt uten erfaring tok Øystein utfordringen, gravde opp plassen, fylte på med grus og la belegningsstein. Dette ga mersmak!
En optimistisk Sandefjording fortsatte ferden til Arendal yrkesskole der han tok en toårig utdanning innen anleggsfag og sprenging. Med kremmerskap i blodet kjøpte han paller med colabrett fra Sverige, tjente 100 000 i året og levde virkelig det gode ungdomsliv.
Tilbake i Sandefjord ventet jobb hos Oskar og Tormod Wike. Tormod ble hans forbilde, en kunnskapsrik og generøs mann, som delte villig både av sine oppturer og nedturer. Dette passet perfekt for Øysteins læringshungrige og nysgjerrige natur og sammen etablerte de Seim og Wike. I 2009 ble selskapet omgjort til Seim Maskin. Starten ble tøff med jobbing døgnet rundt og det var ikke før han var i 30-årene at han fikk unnet seg sin første ferie.

Fra suksessrike selskaper til skaper av muligheter
De siste ti årene har flere selskaper kommet til. Seim Maskin, Seim Asfalt og Seim Gjerde hadde en omsetning på imponerende 141 millioner i 2022. 44 dedikerte og fornøyde medarbeidere står på lønningslisten. Men gründeren Øystein Seim stopper ikke der. På oppstartslisten står i dag tre eiendomsselskaper og han er veldig stolt av å være norsk eier og gründer. Som ekte Sandefjordspatriot støtter han det lokale næringslivet og er oppriktig opptatt av hva fellesskapets penger brukes til. Øystein drømmer nemlig om å være en del av en by hvor raushet og varme er kjennetegn for hvordan vi er mot hverandre. Som arbeidsgiver viser han stor omtanke for sine medarbeidere og tar godt vare på hver og en, selv deres familier. På hjemmebane stortrives han sammen med kona Mariann og datteren Tuva.
Møter du Øystein vil du straks bli en del av hans store smil og rungende latter. For ham har alle mennesker samme verdi og som han sier – det er et håp og potensiale i oss alle, og du kan være langt bedre enn det CV-en din viser. Han har et brennende engasjement for å motivere og skape arbeidslyst hos dem som står utenfor. To dager i måneden arbeider han som frivillig for å motivere næringslivet til å åpne døren for dem som står på utsiden. Han har selv hjulpet flere inn i sine egne selskaper.

Høsten 2022 ble Mulighetshuset etablert på nabotomten til Seim Maskin. Øystein har vært en viktig pådriver sammen med NAV Sandefjord og Sandefjord kommune for å skape et sted der unge og voksne mennesker skal få hjelp til å finne veien til arbeid eller utdanning. – Hvis jeg kan bidra til å få flere inn i fellesskapet, er det positivt både menneskelig og samfunnsøkonomisk, sier Øystein. Han er ikke bare en gründer, men også en ekte hjelper og en som tror på potensialet i mennesker.

Han er en verdig vinner av en stjerne i Gründer Walk of Fame!

 

Skrevet av Ingebjørg Tollnes