Thorbjørn Hansen, murmester, entreprenør og eiendomsutvikler, har gjennom visjonær styring og fokus på kvalitet, utviklet sine selskaper over flere tiår. Det som startet med farens murerfirma, utviklet han til å bli en av regionens mest innflytelsesrike entreprenørbedrifter. Størst fotavtrykk satt han gjennom Hotvedtmoen Eiendomsselskap, senere Hjertnes Eiendom, som har fått et solid omdømme.

Thorbjørn Hansen ble født 3. april 1942 på Klinestad i Sandefjord. Han var sønn av murmester Thorstein og Ruth Hansen.
I tidlig alder ble Thorbjørn involvert i familiens murerfirma, Thorstein Hansen AS. Han begynte å jobbe allerede som tiåring og hans første oppgaver besto blant annet av jernbøying sammen med firmaets jernbinder under utbyggingen av Haukerød skole. Han kombinerte arbeidet med skolegang på samme skole. Fridagene ble benyttet til arbeid på ulike byggeplasser.
Etter folkeskolen fortsatte han på framhaldsskolen før han gikk videre til murerlinjen ved Larvik yrkesskole. Selv om veien til utdanning var krevende, med mopedtransport til skolen gjennom alle årstider, fullførte han med solid faglig resultat.
Thorbjørn fortsatte sin utdannelse ved yrkesskolen i Sandefjord der han fikk opplæring som teknisk assistent. Hans forretningsmessige talent ble tidlig lagt merke til, og han ble tildelt større oppgaver av sin far allerede i ung alder. Med svennebrev i hånden som 24-åring, var han offisielt murmester. I årene som fulgte jobbet han sammen med sin far i Thorstein Hansen AS, der de drev entreprenørvirksomhet over hele Østlandet.

Eiendomsbransjen
Mot slutten av 1970-tallet rettet Thorbjørn sin oppmerksomhet mot eiendomsbransjen og grunnla Hotvedtmoen Eiendomsselskap AS. Selskapet vokste raskt til å bli en av Vestfolds ledende eiendomsaktører og speilet hans evne til å se muligheter og potensial i markedet.
På 1980-tallet intensiverte Thorbjørn sin satsing på eiendom. Han ga-gradvis fra seg ledelsen i entreprenørvirksomheten og overlot 60 prosent av aksjene til tidligere ansatte. Denne generøse gesten understreker hans filosofi om å verdsette og støtte sine medarbeidere, samtidig som han bevarte en viktig lokal bedrift.
Thorbjørn drev Hotvedtmoen Eiendomsselskap, senere kjent som Hjertnes Eiendom AS, fram til 2005. Hans filosofi var å sikre tilfredse leietakere, fremme trivsel på arbeidsplassen og opprettholde kostnadseffektivitet.
Investeringene spenner fra store prosjekter som Liertoppen og ulike kontorbygg for Storebrand, men han var spesielt stolt av det han bidro til å bygge lokalt. Dette inkluderte anlegget på Fokserød, med Sandefjord Motorhotell, Shell-stasjonen, Coop-bygget og McDonald’s. Han var også ansvarlig for oppføringen av Jotuns lageranlegg på Vindal, Sandar Sparebank og Hvaltorvet.

Thorbjørn Hansens Stiftelse
Ved siden av forretningslivet var Thorbjørn en ivrig idrettsentusiast og en støttespiller for lokalidretten, spesielt langrenn og golf. Han spilte en sentral rolle i byggingen av Runars skitunnel og grunnla Thorbjørn Hansens Stiftelse for å støtte breddeidretten i Sandefjord. Gjennom stiftelsen testamenterte han en stor formue som kommer mange til gode. Til nå er det gitt ut 72 millioner til breddeidretten.
Etter en vellykket karriere og en aktiv pensjonisttilværelse i Frankrike, gikk Thorbjørn bort 17. juni 2016. Hans arv lever videre gjennom stiftelsen
Thorbjørn Hansen vil huskes som et godt forbilde, en nøkkelfigur i Sandefjords næringsliv og en bauta i lokalsamfunnet, som tok et stort samfunnsansvar.

Han er en verdig vinner av en stjerne i Gründer Walk of Fame!

Skrevet av Labinote Berisha, Gudrun Westrum og Katinka Thors