Øivind Allum

«Øivind Allum har etablert flere banebrytende ingeniørselskaper i Sandefjord, inkludert Allum Engineering, Allum Marine og Allum Industier. Han har også vært medvirkende til etableringen av flere andre industriselskaper i byen. Allum har også vært en av initiativtakerne til Sandefjord Fotball og Sandefjord Golf, og har dermed bidratt til både idretts- og næringslivssamfunnet i byen».

Øivind så dagens lys den 14. februar i 1947 med Larsen som etternavn. Hans gründerhistorie er formidabel. Med sin skapende og samlende personlighet har han vært sentral i etablering og utvikling av ingeniørselskaper som har resultert i at kompetanse fra shipping og verftsindustri i Sandefjord er bevart, videreutviklet og videreført i byen. Ingeniørklyngen i Sandefjord er i dag en av de sterkeste i landet og betraktes som høykompetanse-arbeidsplasser.

Fra rockestjerne til suksessfull ingeniør

Øivind var en ekte Framnæsgutt og hadde en fin barndom i et kristent hjem. Han var den yngste i en søskenflokk på fire. Faren var snekker, søndagsskolelærer og formann i Indremisjonen. Moren var hjemmeværende som de fleste mødre på den tiden.
Øivind var flink på skolen, men ikke «guds beste barn». Han startet tidlig å spille klarinett i guttemusikken, og fikk etter hvert også en gitar og var glødende opptatt av musikk. I en alder av 16 år startet han og noen venner bandet «The Thunders» som ble veldig populært. De spilte for fulle hus på ungdomsklubben på «Viking» hver helg i over et år, og turnerte rundt i landet med stor suksess. Bandet ble lagt merke til og fikk platekontrakt med sangen «Kjør meg i barnevogn hjem» og havnet på 5. plass på VG-lista.

Å være rockeartist fra Framnæs var ikke godt nok for ham når Greta fra beste vestkant i Sandefjord dukket opp. Musikken ble lagt på hylla og som 18 åring begynte han på Gøteborg-tekniker´n.
Tilbake i Sandefjord giftet han seg med sin kjære Greta og som nyutdannet maskinteknikker fikk han jobb som ingeniør på tegnekontoret på Framnæs Mek. Verksted. I 1972 bla han ansatt i et lite konsulentfirma i Oslo, men forsto raskt at denne virksomheten kunne han like gjerne drive fra Sandefjord.
Høsten 1973, 26 år gammel og brennende ivrig etter å utforske nye muligheter, startet han sitt eget firma under navnet Ingeniørfirmaet Allum Larsen. Dette skulle etter hvert bli en drivkraft langs Oslofjordens verft. Snart kom de første ansettelsene og bedriften besto etter hvert av svært dyktige og dedikerte medarbeidere.

Innovasjon og suksess

I 1978 ble Kåre Klavenes, en briljant og engasjert ingeniør, ansatt som teknisk sjef og partner i selskapet. Han ble en viktig brikke da verftene langs Oslofjorden møtte utfordringer og ble nedlagt. Selskapet måtte finne nye markedsområder innen landbasert industri og ikke minst innen offshore. Deres visjoner og stå-på-vilje førte til gode kundeforhold med Norsk Hydro og Esso og snart var også noen av Norges største riggrederier på kundelisten.

I 1982 flyttet Allum-selskapene flytte inn i splitter nytt bygg med kontorer og produksjonshall i Hinderveien 5 på Pindsle. Allum Engineering fusjonerte med Framnæs i 1992 under navnet Framnæs Engineering som har røtter til Wood Group på Fokserød.

I 1994 ble Øivind oppfordret av Color Line om å starte et konsulentselskap og Allum Marine AS ble opprettet. Det som begynte som en liten bedrift utviklet seg raskt til å bli en ekspert innen bygging av borerigger. Så dyktige var ingeniørene de ansatte at i 2006 kjøpte Øystein Stray Spetalen hele selskapet for å støtte sin egen riggbygging i Kina. I dag er selskapet delt opp, med en del tilhørende DNV og en annen del som har sitt kontor hos Nexans i Sandefjord.I 2003 startet Øivind og Harald Vetvik selskapet Marine Installasjon AS, og dette selskapet har i dag over 100 ansatte og samarbeider nært med Allum Engineering.

Siden 2013 har et nytt Allum Engineering vært i virksomhet og Øivind er fremdeles med som største aksjonær og styreleder i selskapet. I september er det 50 år siden første Allum- selskapet ble etablert.

Fra fotballentusiast til samfunnsbygger

Øivind har også en stor lidenskap for fotball. Han har knapt gått glipp av en eneste fotballtrening eller kamp i løpet av de 30 årene han selv spilte bedrifts- og Old boys-fotball. Han har også vært trofast tilskuer på hver eneste kamp Ballklubben har spilt.

Han var sentral i etableringen av Sandefjord Fotball, den drivende kraften bak byggingen av byens flotte fotballstadion på Pindsle og etableringen av golfbanen på Jåberg. Øivind har skapt bedrifter, arbeidsplasser og vist et stort samfunnsengasjement for Sandefjord.

Han er en verdig vinner av en stjerne i Gründer Walk of Fame.

Skrevet av Ingebjørg Tollnes