Olga Kulms

«Olga Kulms utviklet flere hoteller gjennom sin yrkeskarriere, inkludert Hotel Atlantic. Hun var en stor støttespiller og bidragsyter til kulturlivet i Sandefjord».

Olga Pauline Andrea Johnsen kom til verden i den lille byen Fauske i Nordland 29. september 1895. Hun var en kvinne med mange kvaliteter og har etterlatt seg en arv som er verdt å minnes. Hennes livshistorie er en inspirasjon for alle som streber etter suksess, uansett hvor de kommer fra eller hva de måtte møte på sin vei.

Fra hjelpekokk til hotelleier

Som hjelpekokk i Sulitjelmas gruver som 14-15-åring, viste Olga Kulms allerede en tidlig innsatsvilje og arbeidsmoral som senere skulle kjennetegne henne som hotelleier. Etter å ha jobbet seg opp fra servitør på Grand Hotel i Oslo til å bli eier av Hotel Atlantic, sto hun overfor utfordringer som var enorme, men dem taklet hun med klokskap og sterk vilje.

Det var i 1920 at Kong Haakon 7. skulle besøke Sandefjord. Hotel Atlantic ba om assistanse fra Grand Hotel i Oslo. Olga ble sendt for å servere ham og slik ble hun kjent med Sandefjord og Hotel Atlantic.
På Grand Hotel traff hun Wilhelm Ernst Gustav Kulms, som senere ble hennes ektemann. De tilbrakte noen år i mannens hjemland, Tyskland, før hun reiste tilbake til Norge med sine to barn, men uten mann.

Tilbake i Oslo ble hun innehaver av Westend Hotel, men da Hotel Atlantic i Sandefjord ble lagt ut for salg i 1933, tok Olga Kulms over driftsansvaret. Senere ble hun eier av 41 av 45 aksjer i Hotel Atlantic A/S. Det var en vanskelig tid, og hun påtok seg stor gjeld, men ved kløkt og hardt arbeid klarte hun å drive med overskudd og betale ned gjelden. I 1939 fikk hun overrettssakfører Per Gulliksen med i styret, og han ble en verdifull juridisk støttespiller i krigsårene.

Det ble spesielt tøft da Hotel Atlantic ble beslaglagt av tyskerne og ble hovedbase for de tyske offiserene, men Olga gjorde det klart hvem som var eier og sjef for driften av hotellet. Til tross for alle utfordringene hun møtte, klarte hun å drive hotellet til suksess og ble en viktig del av Sandefjords økonomi på 1950-tallet. Olga Kulms «maktet å navigere skuta i havn til tross for utallige stormkast», som det står i boken om Atlantic skrevet av Thor Klaveness.
Etter krigen bestemte hun seg for å ta på seg enda mer ansvar, og kjøpte Granholmen Fjordhotell, hvor hennes to barn sto for driften frem til det ble solgt i 1949.

Fra hotelleier til filantrop og kulturpilar i Sandefjord

Men det var ikke før en tsjekkisk fotballtrener ved navn Stanislav Toms ankom Sandefjord i 1947 at hennes liv virkelig skulle ta en ny vending og de to giftet seg i 1951.
På 1950-tallet opplevde Sandefjord gode økonomiske år, og festsalen på Atlantic var byens «storstue», med Framnæs-middager etter stabelavløpninger (seremoni knyttet til sjøsetting av nye skip), generalforsamlinger for byens rederier, kommunale middager og diverse ball. Olga Kulms styrte det hele med stø hånd. I 1959 overtok hun Sandefjords Klubselskaps lokaler, og etablerte deretter restauranten Atlanta til stor gleder for byens befolkning. Ved sin side hadde hun sin datter Vera og sin sønn Henrik Kulms. De overtar som drivere av hotellet i morens sykdomsperiode på 1970-tallet. Olga Kulms døde 27. april 1978, 83 år gammel og etterlot seg et hotell i meget god stand.

Olga Kulms var ikke bare en suksessfull hotelleier, men også en viktig støttespiller for kultur i Sandefjord. Hun støttet Sandefjord Orkesterforening og arrangerte musikk og underholdning i TIC-Haven. Hun var opptatt av å ta vare på sine ansatte og hadde en personalpolitikk som bar preg av sosialt engasjement. Hennes julefeiring for de ansatte som var enslige var en av hennes mange årlige tradisjoner som viste at hun ikke bare var en suksessfull forretningskvinne, men også en medmenneskelig og omsorgsfull person. Olga var også en betydelig støttespiller for det lokale Røde Kors og Frelsesarmeen.

I dag er Olga Kulms en viktig del av Sandefjords historie og arv. Hun viste at med hardt arbeid, kløkt og en sterk vilje, kan man overvinne utfordringer og oppnå suksess. Hun var en ekte pioner og en bemerkelsesverdig kvinne som påvirket samfunnet rundt seg på flere nivåer.

Hun er en verdig vinner av en stjerne i Gründer Walk of Fame!

 

Skrevet av Atle Sandberg